Pięć składników zamieniam w prawdziwą ucztę. Tę zapiekankę podaję na obiad lub kolację
Jeśli macie dylemat, co podać na kolację czy obiad, oto propozycja, która sprawdzi się niemal zawsze. To zapiekanka, której podstawą są ziemniaki i kiełbasa. Dorzucam też do nich trzy proste dodatki, które świetnie podkręcają smak potrawy. To pyszne danie można podać na obiad lub pożywną kolację. Nie ma przy nim dużo pracy, a wszystkim smakuje.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?
Muszę przyznać, że zapiekankę ziemniaczaną przyrządzam zwykle wtedy, gdy z obiadu zostanie mi trochę gotowanych ziemniaków. Wzbogacam je tylko kilkoma składnikami i wstawiam do piekarnika. Jeśli jednak nie macie gotowanych ziemniaków, możecie je przygotować specjalnie z myślą o zapiekance. Nie gotujcie ich zbyt długo, tylko tyle, by zaczęły mięknąć. Potem i tak „dojdą” w czasie pieczenia.
Oczywiście możecie też wstawić do piekarnika surowe, pokrojone ziemniaki. Piecze się je jednak dłużej niż gotuje, dlatego trzeba się uzbroić w cierpliwość, czekając na danie. I co ważne, dopiero gdy bulwy zaczną mięknąć, należy dołożyć pozostałe składniki. Inaczej dodatki mogłyby się zbyt mocno wysuszyć.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków, kiełbasy i warzyw?
Przygotowanie zapiekanki z ziemniaków, kiełbasy i warzyw to banalna sprawa. Zwłaszcza jeśli ma się już ugotowane ziemniaki. Wtedy wystarczy dodać do nich pokrojoną paprykę, bakłażan i cebulę, a na wierzchu ułożyć ponacinane kiełbaski. Pod wpływem temperatury pieczenia zacznie z nich wypływać tłuszcz, który doskonale nawilży zapiekankę i doda jej smaku.
Przepis: Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy
Pełne smaku ziemniaki zapiekane z kawałkami warzyw i kiełbasy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 5-6 ugotowanych ziemniaków
- 1 nieduży bakłażan
- 1 duża, czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- ok. 300 g kiełbasek frankfurterek lub cienkiej kiełbasy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówUgotowane ziemniaki pokrój na kawałki, np. w dużą kostkę lub w łódeczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Bakłażan umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze plasterki. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
- Doprawianie składnikówPrzygotowane warzywa umieść w misce. Oprósz je ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą, wymieszaj z olejem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż ponacinane kawałki kiełbaski.
- Pieczenie zapiekankiNaczynie z warzywami i kiełbasą przykryj i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 25 minut. Potem podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze ok. 5 minut, by wierzch zapiekanki się zrumienił. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Czym warto dosmaczyć zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy?
Zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy warto doprawić czosnkiem. Warzywo to doskonale komponuje się z tymi dwoma składnikami, a także z dodawanymi warzywami. Dzięki czosnkowi zapiekanka zyskuje doskonały aromat i smak. Przed podaniem warto ją posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. One również świetnie harmonizują ze wszystkimi składnikami.