Pięć składników zamieniam w prawdziwą ucztę. Tę zapiekankę podaję na obiad lub kolację

Dodano:
Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy Źródło: Shutterstock / Katarzyna Hurova
Zapiekanki to proste dania z piekarnika, które w zasadzie robią się same. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki i je doprawić, by po upieczeniu powstała pyszna kompozycja. Moja ulubiona zawiera ziemniaki i kiełbasę.

Jeśli macie dylemat, co podać na kolację czy obiad, oto propozycja, która sprawdzi się niemal zawsze. To zapiekanka, której podstawą są ziemniaki i kiełbasa. Dorzucam też do nich trzy proste dodatki, które świetnie podkręcają smak potrawy. To pyszne danie można podać na obiad lub pożywną kolację. Nie ma przy nim dużo pracy, a wszystkim smakuje.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?

Muszę przyznać, że zapiekankę ziemniaczaną przyrządzam zwykle wtedy, gdy z obiadu zostanie mi trochę gotowanych ziemniaków. Wzbogacam je tylko kilkoma składnikami i wstawiam do piekarnika. Jeśli jednak nie macie gotowanych ziemniaków, możecie je przygotować specjalnie z myślą o zapiekance. Nie gotujcie ich zbyt długo, tylko tyle, by zaczęły mięknąć. Potem i tak „dojdą” w czasie pieczenia.

Oczywiście możecie też wstawić do piekarnika surowe, pokrojone ziemniaki. Piecze się je jednak dłużej niż gotuje, dlatego trzeba się uzbroić w cierpliwość, czekając na danie. I co ważne, dopiero gdy bulwy zaczną mięknąć, należy dołożyć pozostałe składniki. Inaczej dodatki mogłyby się zbyt mocno wysuszyć.

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków, kiełbasy i warzyw?

Przygotowanie zapiekanki z ziemniaków, kiełbasy i warzyw to banalna sprawa. Zwłaszcza jeśli ma się już ugotowane ziemniaki. Wtedy wystarczy dodać do nich pokrojoną paprykę, bakłażan i cebulę, a na wierzchu ułożyć ponacinane kiełbaski. Pod wpływem temperatury pieczenia zacznie z nich wypływać tłuszcz, który doskonale nawilży zapiekankę i doda jej smaku.

Przepis: Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

Pełne smaku ziemniaki zapiekane z kawałkami warzyw i kiełbasy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 300 g kiełbasek frankfurterek lub cienkiej kiełbasy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówUgotowane ziemniaki pokrój na kawałki, np. w dużą kostkę lub w łódeczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Bakłażan umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze plasterki. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
  2. Doprawianie składnikówPrzygotowane warzywa umieść w misce. Oprósz je ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą, wymieszaj z olejem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż ponacinane kawałki kiełbaski.
  3. Pieczenie zapiekankiNaczynie z warzywami i kiełbasą przykryj i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 25 minut. Potem podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze ok. 5 minut, by wierzch zapiekanki się zrumienił. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.

Czym warto dosmaczyć zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy?

Zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy warto doprawić czosnkiem. Warzywo to doskonale komponuje się z tymi dwoma składnikami, a także z dodawanymi warzywami. Dzięki czosnkowi zapiekanka zyskuje doskonały aromat i smak. Przed podaniem warto ją posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. One również świetnie harmonizują ze wszystkimi składnikami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...